Infektikon vaiheita osa 2 - Biisien syntyminen - Apina
21676
post-template-default,single,single-post,postid-21676,single-format-standard,ajax_fade,page_not_loaded,,select-theme-ver-1.7,wpb-js-composer js-comp-ver-4.3.4,vc_responsive

Infektikon vaiheita osa 2 – Biisien syntyminen

Tässä blogissa käsittelyssä mm. Apinan sävellystapa ja Infektikon äänittäminen. Kirjoitus jatkaa blogisarjaa, jossa kerrotaan debyyttialbumin tekemisestä. Ensimmäisen osan voi lukea tästä ja Infektikon voi kuunnella Spotifysta tai YouTubestaTarkempaa yksittäisten biisien taustaa voi katsoa Infektiko biisi biisiltä -videosarjasta.

Ideointi- ja sävellysvaihe

Pitkäsoiton tekemisen aloittamisesta oli päätetty bändin ja tuottaja Mikko Mäkitalon kesken, mutta ainuttakaan biisiä levylle ei vielä ollut valmiina. Useimmiten bändien debyyttilevy muodostuu pääasiassa demoaikoina tehdyistä biiseistä, mutta olimme päättäneet valtavirran vastaisesti säveltää koko levyn alusta asti reilussa kuudessa kuukaudessa.

Tältä keikalta alkoi meidän yhteistyömme Mikko Mäkitalon kanssa

Tämän keikan pohjalta alkoi yhteistyö Mikko Mäkitalon kanssa. Kuva: Emmi Halmela

Aloimme elokuussa 2013 kasaamaan ideoita ja kokeilimme niitä treenikämpällä. Osa ideoista hylättiin jo kättelyssä, jos niitä ei saatu toimimaan, mutta iso osa kulki mukana pitkään. Ensimmäisenä teimme lähinnä riffipareja tai -kolmikkoja, jotka toimivat keskenään. Kun sellaiset oli löytynyt, ideat jätettiin hautumaan ja siirryttiin seuraavaan ideaan. Ensimmäinen suhteellisen valmiilta kuulostava kokonainen kappale taisi valmistua vasta usean kuukauden työstämisen jälkeen, mutta niin oli tarkoituskin. Pitkään alitajunnassa työstetystä tulee usein parempi kuin hetkessä valmiiksi saatetusta.

Meidän bändille on ollut aina tärkeää biisien yhdessä työstäminen. Minä tai Aake tuodaan yleensä treenien ulkopuolella miettimiämme ideoita koko bändille syyniin, mutta todellista Apinaa biiseistä tulee vasta treeniskäsittelyn jälkeen.

Jamittelun pohjalta syntyvät biisitkään ei ole meidän bändillemme epätyypillisiä. Uudelta levyltä minun ja Leon jamin pohjalta syntyi Haluan tietää lisää sinusta ja biisin kruunasi Pessin freestylenä keksimät lyriikat. Ensimmäisen läpisoiton jälkeen pystyimme yhdessä toteamaan, että: “VALMIS!”

Koska minä asuin jo levyn teon alettua Jyväskylässä, treenit venyivät usein pitkiksi. Saatoimme usein vääntää noin kuuden tunnin treenejä ja kaiken huipuksi Pessi lähti vielä usein töihin niiden päälle. Kova jätkä, täytyy sanoa. Ja sama ruljanssi vedettiin heti seuraavana päivänä uudestaan. Sävelsimme treeneissä paljon ja tyypillistä oli, että päätä hakattiin seinään jonkin biisin kanssa useita tunteja, mutta ongelmaan löytyi ratkaisu vasta seuraavana päivänä. Raaka työ kantaa hedelmää jossain vaiheessa.

Ekalla purkkiin?

Biisejä syntyi reilusti yli levyn mitan verran, kuten olimme suunnitelleetkin. Tässäkin on jännästi erilaisia koulukuntia. Jotkut säveltävät käsittämättömän määrän kappaleita levyä varten ja karsivat lopuksi levykokonaisuuden näistä, toisaalta monet saattavat tehdä juuri albumin mitan verran biisejä ja nauhoittaa ne. Vaikka meillä oli biisivalintoja tehdessä materiaalia paljon, olimme lopulta levylle päätyvistä biiseistä melko pitkälti yksimielisiä.

Äänitykset tehtiin todella monissa paikoissa. Hyödynsimme paljon omaa osaamistamme ja kalustoamme, mutta Matias Kiiveri oli alkupuolen äänityksissä todella suuri apu. Matias nauhoitti pohjat eli rumpuraidat, bassot ja yhden kitararaidan. Päädyimme pitkällisten pohdintojen jälkeen tekemään nämä pohjat livenä eli soitimme kaikki kolme yhtä aikaa. Nauhoitustapa osoittautuikin varsin toimivaksi ja tehokkaaksi. Pohjien äänityksestä selvittiin kolmessa päivässä.

Tämän levyn pohjien jälkeisistä äänityksistä vastasi suurelta osalta Aake. Kitaran tuplauksia (enemmän on enemmän!) äänitettiin omalle koneelle mm. Hiukkavaaran treenikämpillä ja kotona. Trio Pesonen-Lämsä-Mäkitalo äänittivät lauluja yhteensä noin viikon ajan oululaisella Snowroad Studiosilla.

Miksaajan valinta oli melko pitkällinen prosessi. Puntaroimme eri vaihtoehtoja pitkään ja hartaasti. Käytimme Tesseractin Nocturne-biisiä meidän soundireferenssinämme ja harkitsimme useita vaihtoehtoja. Lopulta tajusimme, että haimme ratkaisua turhan kaukaa, sillä Tesseractin kitaristi Acle Kahney on Tesseractin miksausten taustalla. Siitä asiat lähti melko nopeasti rullaamaan siihen suuntaan, että Acle tulisi miksaamaan levymme. Hänellä oli erityisesti kaipaamaamme osaamista matalien kitarasoundien ja reamppaamisen osa-alueilta, vaikka kielimuuri jännittikin hieman etukäteen. Miten selität englanniksi, että pitäisi saada vähän vähemmän roskapönttöä virveliin?

3,198 Comments